perjantai 30. joulukuuta 2016

Ernest Hemingway: Nuoruuteni Pariisi

Nuorena luin paljonkin Hemingwayta ja Vanhus ja meri on edelleen yksi suosikkikirjoistani. Kun siis jostain huomasin, että Nuoruuteni Pariisi -kirjassa pitäisi esiintyä Pablo Picasso, oli kirjan valitseminen Helmet-haasteeseen luonnollista.

Nuoruuteni Pariisi on Hemingwayn muistelmateos 1920-luvulta, jolloin hän asui Pariisissa työskennellen toimittajana ja kirjoittaen novelleja. Kirjassa kuvataan Hemingwayn kirjoitustyötä, ravintolakäyntejä ja tapaamisia tuttujen (nykyään hyvinkin tunnettujen historiallisten henkilöiden) kanssa. Hemingway kirjoittaa köyhyydestään ja perheestään varsin nostalgisesti ja jopa romanttisesti. Kirja julkaistiin Hemingwayn kuoleman jälkeen, joten aika on saattanut kullata muistoja. 

Kirja oli ehkä itselleni pienoinen pettymys. Kirja tuntui liian siloitellulta, kun tietää, miten esimerkiksi Hemingwayn avioliiton kävi. Lisäksi pitkät keskustelut Ezra Poundin, Gertrude Steinin ja reissu F. Scott Fitzgeraldin kanssa tuntuivat jopa puuduttavilta. Piikittelyä ja särmää löytyi kyllä, mutta olisin ehkä kaivannut tätä puolta enemmän. Ja se Picasso, vilahtaa hän tekstissä, mutta kovin vähäisessä roolissa kuitenkin. 

Muita arvioita kirjasta voi lukea blogeista:
Klassikko viikossa
Matkalla tuntemattomaan
Eniten minua kiinnostaa tie
Ja kaikkea muuta

Kirjailija: Ernest Hemingway
Luettu kirja: Nuoruuteni Pariisi
Suomentajat: Jouko Linturi
Alkuperäinen nimi: A Moveable Feast
Julkaisuvuosi: 1964, suomennos 1964
Sivumäärä: 208
Mistä hankittu: kirjastosta 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti