maanantai 5. joulukuuta 2016

Inkeri Markkula: Kaksi ihmistä minuutissa

Malariantutkija Alina menettää puolisonsa auto-onnettomuudessa. Onnettomuuden seurauksena Alina menettää myös tyttärensä, sillä hän menettää pariskunnan yhteisen tyttären huoltajuuden lapsen isovanhemmille. Hänestä tulee kummiksi rinnastettava, tuttu, mutta samalla ulkopuolinen suhteessa tyttäreensä. 

Vuosia myöhemmin malariaseminaarissa tutkijantyöhönsä uppoutunut ja elämässään hieman hukassa oleva Alina tapaa saksalaisen lääkärin, Loten, joka houkuttelee Alinan mukaansa Pohjois-Thaimaan metsiin taistelemaan malariaa vastaan. 

Naisten lisäksi kirjassa on suuressa roolissa Plasmodium falciparum, malariaa aiheuttava loiseläin sekä thaimaalainen Kian, jonka elämässä malaria on näytellyt merkittävää roolia. 

Kirja kertoo menetyksestä, epätasa-arvoisuudesta ja sattumasta. Samalla kirjassa valotetaan malarian ja lääketieteen kilpajuoksua tappavaa tautia vastaan. Kirjaa lukiessa tuli tunne siitä, miten etuoikeutettu monella tavalla elämässään on. Epätarvoisuutta kirjassa käsitellään monella tasolla ja ehkä tässä on mielestäni kirjan paras ansio. Kirjassa kerrotaan hienosti kahden naisen välisestä parisuhteesta ja rakkaudesta sekä siitä, miten samaa sukupuolta olevien pariskuntien oikeudellinen asema ei tällä hetkellä ole Suomessakaan samalla tasolla eri sukupuolta olevien pariskuntien kanssa. 

Kirjan luontokuvaus on myös maininnan arvoinen. Sitä, miten totuudenmukainen Thaimaan kuvaus on, minun on mahdoton arvioida, sillä en ole koskaan käynyt Thaimaassa. Kirja kuitenkin onnistuu maalamaan lukijalle kauniin luonnon, jonka lämpö, tuoksut ja värit pomppaavat kirjan sivuilta ja saavat sukeltamaan kaiken vihreyden keskelle. Samalla tavoin myös Suomen osalta kuvaus on todella luonnollista ja käsinkosketeltavaa. 

Kaikessa surullisuudessaan kirjassa on myös positiivisuutta. Kirja antaa toivoa siitä, että kaikkien vastoinkäymisten ja epäonnistumisten jälkeen voi kaikki vielä kääntyä parempaan.

Olen kunnostautunut tänä vuonna kotimaisen kirjallisuuden lukemisessa ja tämä Inkeri Markkulan esikoisteos on hyvä esimerkki siitä, että kotimaisen kirjallisuuden lukeminen on kannattanut. Suosittelen kirjaa erityisesti niille, jotka eivät hyväksy samaa sukupuolta olevien avioliittoja, eivätkä erityisesti samaa sukupuolta olevien oikeutta lapsen hankintaan. Kirja kuvaa kauniisti rakkautta ja lapsenkaipuuta alleviivaamatta erityisesti henkilöiden sukupuolta. Kirja oli Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkintoehdokkaana.

Kirjaa on arvioitu esimerkiksi blogeissa:
Kirsin Book Club
Lukutoukan kulttuuriblogi
Mari A:n kirjablogi
Rakkaudesta kirjoihin

Malaria tappaa kaksi ihmistä minuutissa.

Kirjailija: Inkeri Markkula
Luettu kirja: Kaksi ihmistä minuutissa
Julkaisuvuosi: 2016
Sivumäärä: 388
Mistä hankittu: kirjastosta 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti