maanantai 28. marraskuuta 2016

Jukka Viikilä: Akvarelleja Engelin kaupungista

Tänä vuonna sattui hassusti (tai kirjaston varausjonoja ajatellen hyvin), sillä luin tämän vuotisen Finlandia-voittajan jo maalis-huhtikuun vaihteessa. Alunperin ihastuin kirjan nimeen ja kauniiseen kanteen ja Helsingissä asuvana tämä natsasi hienosti Helmet-haasteen kohtaan "7. Vihervuosi 2016 -sloganiin "Minun maisemani – maalla ja kaupungissa" sopiva kirja". 
Kirja on Johan Carl Ludvig Engelin kuvitteellinen yöpäiväkirja, johon arkkitehti on kirjannut ajatuksiaan ja huomioitaan vuosina 1816-1840. Engel oli saksalainen arkkitehti, joka palkattiin ensin Helsingin uudelleenrakennuskomitean arkkitehdiksi ja sen jälkeen Intendenttikonttorin johtajaksi. Hänen tehtävänään oli suunnitella Helsinki uudelleen ja luoda Suomen suurruhtinaskunnalle uusi, arvoisensa pääkaupunki paikkaan, joka on ”harvaan asuttu ulkosaariston kallioniemi, itämeren löytämätön helmi, enimmäkseen vaikeakulkuista vuorta”.

Kirja maalaa kuvan pohdiskelevasta miehestä, joka tuntee itsensä yksinäiseksi syrjäisessä ja kylmässä Helsingissä. Engel kaipaa pois Helsingistä ja lupaa vaimolleen, että perhe muuttaa pois Helsingistä kuuden vuoden kuluttua. Aika kuitenkin venähtää, kun saatu tehtävä osoittautuu suunnattomaksi. 

Viikilä on aikaisemmin julkaissut kaksi runokirjaa ja kirjan tekstistä tämän huomaa. Teksti on viipyilevän kaunista ja runollista. Turha kuvailu ja ylimääräiset sanat on karsittu ja keskitytty olennaiseen. Olisin voinut upota kirjan tekstiin vaikka kuinka pitkäksi aikaa. Kirja maalailee taitavasti Engelin tunnelmia ja lukija pääsee syvälle Engelin tuntoihin. Yksinäisyys, kaipaus, mielenrauhan etsintä, mutta myös onni, tyytyväisyys ja ilo paljastuvat kirjan sivuilta. Akvarelleja Engelin kaupungista on ainut lukemistani tämän vuoden Finlandia-ehdokkaista, mutta voin todeta, että ei kirja missään nimessä väärään osoitteeseen mennyt. Muut ehdokkaat olisivat saaneet olla melkoisia mestariteoksia, että olisivat tämän kirjan voittaneet. 

Kirjaa on luettu paljon läpi blogistanian, vilkaise vaikkapa blogeja:

Kirjailija: Jukka Viikilä
Luettu kirja: Akvarelleja Engelin kaupungista
Julkaisuvuosi: 2016
Sivumäärä: 215
Mistä hankittu: kirjastosta (mutta pitää kyllä kirjoittaa joulupukille, sillä tämän haluan omaan kirjahyllyyni

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti