torstai 3. marraskuuta 2016

Jussi Adler-Olsen: Vanki - kirja ja elokuva

Kööpenhaminalainen Carl Mørck oli aikanaan yksi Kööpenhaminan murharyhmän parhaista etsivistä. Kaikki kuitenkin muuttuu, kun häntä ammutaan rutiinitehtävässä, jossa hänen kollegansa kuolee ja toinen haavoittuu pahasti. Mørck syyttää tapahtumista itseään. Jos Mørck on ollut aikaisemminkin sietämätön työkaveri, nyt hän muuttuu lähes mahdottomaksi. Johto päättää ratkaista ongelman siirtämällä Mørckin uuden Osasto Q:n johtajaksi poliisitalon kellariin ilman alaisia. Osasto Q:n tehtävänä on ratkaista vanhoja, ratkaisematta jääneitä rikoksia. Lopulta Mørck saa apulaisekseen omalaatuisen ja innokkaan Hafez e-Assafin, jonka tausta on mysteeri.

Ensimmäiseksi selvitettäväksi tapaukseksi Mørck valitsee viisi vuotta aikaisemmin kadonneen suositun naispoliitikon Merete Lynggaardin tapauksen. Jutun tutkinta on jäänyt auki ja vuosien saatossa on epäilty murhaa tai katoamista ja lopulta kallistuttu itsemurhan kannalle. Tapaus on kuitenkin jäänyt avoimeksi, sillä ruumista tai silminnäkijöitä ei ole. Kirjassa seurataan Osasto Q:n ponnisteluja tapauksen selvittämiseksi. Toisaalla seurataan vangitun naisen elämää ja ponnisteluja kestääkseen selväjärkisenä pitkän vankeusajan koettelemukset.

Mørck on jälleen yksi keski-ikäisistä, pohjoismaisista poliisimiehistä, joilla on ongelmia henkilökohtaisessa elämässään. Tämän tyyppisistä päähenkilöistä tuntuu tulleen yksi pohjoismaisten dekkareiden vakiohahmoista ongelmaisten, nuorten ja kauniiden naisten lisäksi. Adler-Olsenin päähenkilö on kuitenkin onnistunut, eikä stereotyyppinen hahmo ärsyttänyt. Myös työpari Assad on mielenkiintoinen hahmo ja mielenkiinnolla odotan, mitä hänen taustastaan paljastuu. Pidin myös kirjan juonesta, vaikka juoni olikin aika ennalta arvattava. Mysteeriä kehitellään onnistuneesti ja loppuun saakka jännitys säilyi. Myös Mørckin ja Assadin välisen suhteen kehittyminen pitää jutun mielenkiintoisena.

Kirjasta on myös tehty elokuva. Kirjan laajaa ja monisyistä juonta on luonnollisesti jouduttu karsimaan, jotta tarina saadaan mahdutettua reiluun 90 minuuttiin. Elokuvan juoni on kuitenkin onnistunut ja elokuva pysyy riittävän uskollisena kirjalle. Muutama mutka on vedetty suoraksi ja tiettyjä asioita ratkottu kirjasta eroavalla tavalla, mutta tämä ei minua ainakaan häirinnyt. Parissa kohdassa mietin, ymmärtääkö kirjaa lukematon täysin, mitä tapahtui, sillä luonnollisesti kirjassa pystyttiin taustoittamaan tapahtumia enemmän. Eniten häiritsi se, että Mørckin ja Assadin suhtautuminen saatuun tehtävään on käännetty päälaelleen kirjaan verrattuna. Kirjassa Assad oli kiinnostuneempi ratkaisemaan Mereten katoamisen, kun taas elokuvassa Assad olisi halunnut vain siivota tapauksen pöydältä mahdollisimman nopeasti. Muistikuvani kirjasta on tältä osin täysin erilainen kuin elokuvassa, mutta ei tuokaan loppujen lopuksi häirinnyt liikaa.  

Kirjailija: Jussi Adler-Olsen
Luettu kirja: Vanki
Suomentaja: Katriina Huttunen
Alkuperäinen nimi: Kvinden i buret
Julkaisuvuosi: 2007, suomennos 2012
Sivumäärä: 437
Mistä hankittu: kirjastosta

Elokuvan nimi: Vanki
Ohjaus: Mikkel Nørgaard
Ensiesitys: 2013
Kesto: 93 minuuttia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti