keskiviikko 21. syyskuuta 2016

William Shakespeare: Myrsky

William Shakespeare, englantilainen näytelmäkirjailija ja runoilija, joka on varmastikin eräs maailman merkittävimmistä kirjailijoista. Lukioikäisenä luin Baz Luhrmannin elokuvan William Shakespearen Romeo ja Julia innoittamana kyseisen näytelmän ja ihastuin. Luin saman tien useita Shakespearen näytelmiä ja tein pari esitelmääkin niistä lukiossa. Kaiken huipuksi muistan vielä pitäneeni näytelmien lukemisesta. Sittemmin into loppui ja Shakespearen näytelmät jäivät lukemistosta pois pariksi vuosikymmeneksi. Goodreadsin kuukauden teemakirjan ja Helmet-lukuhaasteen innoittamana tartuin uudestaan näihin nuoruuteni suosikkeihin ja valitsin luettavakseni tuolloin lukematta jääneen Myrskyn.

Näytelmä kertoo Milanon entisestä herttuasta Prosperosta, joka on häädetty syrjäiselle saarelle tyttärensä Mirandan kanssa. Prospero hallitsee ilmanhenki Arielia, jonka määrää nostattamaan myrskyn, jonka vuoksi Prosperon pettäneet ihmiset haaksirikkoituvat saarelle. Monien mutkien kautta paljastuu lopulta haaksirikkoutuneille totuus haaksirikon takana ja menneet vääryydet saavat sovituksensa.

Näytelmä jätti varsin hämmentyneen olon. Tarina oli pääosin tuttu ja juoni eteni jouhevasti. Suuri henkilögalleria aiheutti kuitenkin ongelmia ja vähän väliä jouduin kertaamaan kuka kukin oikein oli. Tämä vaikutti väistämättä lukukokemukseen ja mistään nautinnollisesta lukukokemuksesta ei voi puhua. Näytelmä lukeminen oli välillä todella tukkoista ja ajatus harhaili. Näytelmän jälkeen jäin ihmettelemään osasinko lukea näytelmiä paremmin lukioikäisenä vai olivatko silloin lukemani näytelmät jotenkin helpommin sisäistettäviä. Toisaalta alkukesällä luin pari Minna Canthin näytelmää ja ne olivat sujuvia ja erittäin positiivisia lukukokemuksia. Ehkä pitäisi lukea joku nuoruuden Shakespeare-suosikki.

Myrskyn vietäväksi on heittäydytty myös muun muassa blogeissa: 
Paljon melua kirjoista
Cilla In Wonderland

Kirjailija: William Shakespeare
Luettu kirja: Myrsky
Suomentaja: Matti Rossi
Alkuperäinen nimi: The Tempest
Julkaisuvuosi: 2010 (1611?)
Sivumäärä: 157
Mistä hankittu: Kirjastosta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti