tiistai 6. syyskuuta 2016

Voltaire: Candide

Joskus nuorempana luin paljon klassikoita. Keräsin lukion äidinkielen ja kirjallisuuden kirjasta kaikki kirjassa luetellut teokset ja aloin systemaattisesti lukea näitä läpi. Joko Candidea ei kirjassa mainittu tai sitten en siihen saakka ehtinyt ennen kuin puhti loppui kesken. Tämä länsimaisen kirjallisuuden klassikko oli siis entuudestaan minulle tuntematon. Ilman vuoden 2016 Helmet-haastetta tuskin olisin kirjaan nytkään tarttunut.

Voltaire (oikealta nimeltään Francois-Marie Arouet) oli ranskalainen kirjailija ja valistusfilosofi. Valistukseen  kuului järjen ja tiedon merkityksen korostaminen ja Voltaire olikin varsin tyylipuhdas valistuksen edustaja. Hän keskittyi erityisesti uskonnon ja kirkon kritisoimiseen ja vaati suvaitsevaisuutta ja uskonvapautta. Myös muilta osin hänen ajattelunsa noudatteli valistuksen oppeja. Voltaire oli tuottelias kirjailija, jonka Suomessa tunnetuin teos lienee juuri Candide.

Kirjan päähenkilö Candide on naiivi nuori mies, joka heitetään turvallisesta kasvuympäristöstään maailmalle. Kiertäessään maailmaa (Amerikkaa ja Eldoradoa myöten) Candide joutuu kohtaamaan elämän realiteetit ja huomaamaan, että maailma ei ole niin idealistisen kaunis kuin Candiden kuvitelmissa. Maailma on täynnä julmuutta, ahneutta, sairauksia, luonnonmullistuksia, väkivaltaa ja oman edun tavoittelua. Candide on kuitenkin ikuinen optimisti, joka pysyy sinisilmäisenä kohtaamistaan vääryyksistä huolimatta.

Kirja on melkoista tykitystä ja kerronnan tiiviydestä voisi moni nykykirjailija ottaa oppia. Näennäisesti lyhyeen kirjaan mahtuu laaja ja sisältörikas tarina, joka välillä eteni hengästyttävän nopeasti. Kirja on satiiri, mikä aiheutti oman haasteensa lukemiselleni. En oikein koskaan ole osannut lukea satiiria ja tähän kirja oli oikein hyvä harjoituskappale. Koska satiiri on vieras tyylikeino itselleni ja vaatii vielä totuttelua, en oikein osaa muodostaa mielipidettä kirjasta. Sinänsä kirja oli lukemisen arvoinen ja olen ihan tyytyväinen luettuani tämän.

Lisää kirjasta voi lukea esimerkiksi blogeista:
Luettua elämää
Morren maailma

Kirjailijat: Voltaire
Luettu kirja: Candide
Suomentaja: J. A. Hollo
Alkuperäinen nimi: Candide
Julkaisuvuosi: 1759 (1998)
Sivumäärä: 134
Mistä hankittu: kirjastosta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti