keskiviikko 10. elokuuta 2016

Luiz Ruffato: Rutosti hevosia

Maailman viidenneksi suurin maa. Upeita hiekkarantoja ja läpitunkematon Amazonasin sademetsä mahtavine Amazonvirtoineen. Maailman monimuotoisin luonto. Useita kansallispuistoja ja Unescon maailmanperintöluettelon kohteita. Samban ja capoeiran kotimaa. Menestystä jalkapallossa ja lentopallossa. 

Valtavia faveloita. Köyhyyttä, rikollisuutta, huumeita ja väkivaltaa. Jengisotia ja poliisiväkivaltaa. Ihmisoikeusongelmia. Korruptiota ja keinottelua. Prostituutiota ja seksiturismia. 

Brasilialla ja sen suurimmalla kaupungilla São Paulolla on monet kasvot. Yhteen maailman suurimmista metropoleista mahtuu runsaasti tarinoita, joista 70 Luiz Ruffato kokoaa tähän teokseen. Tarinat ovat rujoja, eikä toivoa juuri näy. On köyhyydessä eläviä lapsia, rotan puremia, huumeiden käyttöä, väkivaltaa, sairautta ja kuolemaa. Välillä tarinassa pilkahtaa myös toivoa paremmasta.

Goodreadsin Suomalaisten lukupiirissä valittiin tämä kirja elokuun teemakirjaksi Rion olympialaisten kunniaksi. Ilman tätä tuskin olisin tullut lukeneeksi kirjaa. Onneksi kuitenkin tartuin haasteeseen, sillä rankasta aiheestaan huolimatta pidin kirjasta. Rutosti hevosia on haastava kirja, joka sekoittelee erilaisia tekstilajeja keskenään. Yhteenkään tarinaan ei paneuduta syvällisesti, vaan henkilöiden luona viivähdetään hetki ja sen jälkeen matka jatkuu. 

Kovin montaa tarinaa en pystynyt putkeen lukemaan, sillä huomasin tunteiden turtuvan jatkuvan toivottomuuden keskellä. Halusin kuitenkin tuntea kertomusten toivottomuuden, sillä saan olla onnellinen asuessani Helsingissä, enkä yhdessä maailman väkivaltaisimmista kaupungeista. Kirja sopiikin mielestäni luettavaksi pienissä paloissa, ajan kanssa. Kirja on parhaimmillaan, kun on aikaa pysähtyä pohtimaan lukemaansa ja eläytymään tarinoihin. Tarinoiden sirpaleisuus häirinnee osaa lukijoista. Minua tämä ei häirinnyt, sillä mielestäni lyhyet ja katkonaiset kertomukset kuvaavat hyvin miljoonakaupunkia, jossa on valtavasti tarinoita. Tarinat ovat myös osittain niin rujoja, etten varmaankaan olisi pystynyt kirjaa lukemaan, jos tarinoiden henkilöt olisivat käyneet yhtään tutummiksi. 

Mikäli kestät elämän rujoutta ja epätasa-arvoa, suosittelen ehdottomasti tarttumaan tähän kirjaan. Pidä kuitenkin huoli, että sinulla on aikaa paneutua kirjaan ja jäädä pohtimaan tarinoita.

Kirjaa en kovin monesta blogista löytänyt, mutta kirja on luettu ainakin seuraavissa blogeissa, joista molemmista löytyy myös tekstinäyte kirjasta:
Mari A:n kirjablogi
Kirja joka maasta

Kirjailija: Luiz Ruffato
Luettu kirja: Rutosti hevosia

Suomentaja: Jyrki Lappi-Seppälä
Alkuperäinen nimi: Eles eram muitos cavalos
Julkaisuvuosi: 2014
Sivumäärä: 158

Mistä hankittu: kirjastosta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti