tiistai 18. lokakuuta 2016

Willard Price: Tulivuoriseikkailu

Olen ollut aina innokas lukija. Jo hyvin pienenä rakastin kirjastoja ja kirjastokäynnin jälkeen sulkeuduin omaan huoneeseeni tutkimaan lainattuja kirjoja. Olin hyvin tarkka siitä, että kirjat luettiin valitsemassani järjestyksessä. Sain oman kirjastokortin hyvin pian lukemaan oppimisen jälkeen (ensimmäisellä luokalla koulussa) ja sen jälkeen vierailinkin säännöllisesti itsekin kirjastossa. Meillä oli kyläkoulun pihapiirissä kunnan sivukirjasto ja kävimme säännöllisesti lainaamassa kirjoja ihan kouluajalla.

Vähän isompana toiset tytöt luokallani lukivat Tiinoja, Neiti Etsiviä, Runotyttöjä ja Uudenkuun Emilia -kirjoja sekä tietenkin hevoskirjoja. Itsekin tykkäsin lukea Tiinoja, Neiti Etsiviä ja hevoskirjoja, mutta Runotytöt ja Emiliat tarttuivat lukemistooni vasta lukioikäisenä. Sen sijaan rakastin poikamaisia seikkailukirjoja. Kolme etsivää, Salaisuus-, Seikkailu- ja SOS-sarjat sekä Viisikot olivat mieluista luettavaa, puhumattakaan Tarzaneista ja Jules Vernen kirjoista. Eräs erityisen rakas kirja minulle oli mummolasta löytynyt enojeni vanha Tulivuoriseikkailu. 


Tuolivuoriseikkailu kuuluu Adventure-sarjaa, joka kertoo nuorista veljeksistä, Hal ja Roger Hunt, jotka pitävät välivuotta koulusta seikkaillen ympäri maailmaa. Tässä kirjassa veljekset pestataan tulivuoritutkija Dan Adamsin apulaisiksi ja he kiertävät Isoa valtamerta tutustuen ja tutkien aktiivisia tulivuoria. Koska kyseessä on seikkailukirja, tietenkin matkalla sattuu ja tapahtuu ja pojat joutuvat erilaisiin tukaliin tilanteisiin, joista kuitenkin selviävät yleensä Halin neuvokkuuden ansiosta.


Kirjan lukeminen oli nostalgista ja muistin kirjan käänteet hyvinkin tarkasti. Kirjan kieli ja muut yksityiskohdat eivät ole kestäneet kovinkaan hyvin aikaa ja kirjasta näkee selvästi, että kyseessä on vanhempi teos. Muutamassa kohdassa huomasi selvästi, että näkemys luonnosta ja eläimistä on muuttunut vuosikymmenten saatossa paljon, mutta ei kirjassa kovin huonosti eläimiä kohdella. Lähinnä niiden käytöstä kuvataan hieman huvittavasti. En tiedä antaako kirja paljonkaan nykylukijalle, joka sitä ei tunnista nuoruudestaan, mutta itselleni lukukokemus oli mukava. Nuorena minua harmitti suunnattomasti, kun saman sarjan muita kirjoja ei kotikirjastosta löytynyt. Nyt aikuisena voin hieman paikata aukkoa tässä harmituksessa, sillä Helmet-kirjastoverkosta näyttää löytyvät toinen suomennettu Adventure-kirja. Muista suomennoksia ei tietääkseni ole tehtykään.


Kirjailija: Willard Price

Luettu kirja: Tulivuoriseikkailu
Suomentaja: Renne Nikupaavola
Alkuperäinen nimi: Volcano adventure
Julkaisuvuosi: 1956, suomennos 1975
Sivumäärä: 152
Mistä hankittu: kirjastosta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti